Elszívóberendezések vizsgálata

A légtechnikai berendezések üzembe helyezése során méréssel kell meggyőződni az elegendő mennyiségű és minőségű levegő meglétéről. A túlnyomásos, kiegyenlített és depressziós rendszerek biztonsági berendezésnek minősülnek, ezért időszakos felülvizsgálatuk is szükséges.

Ha a munkahelyen nem kell veszélyes anyag jelenlétével számolni, akkor a szükséges mennyiségű friss levegő biztosítása mellett korlátozni kell a kialakuló légmozgás sebességét is. A mérés során tehát meghatározzuk a rendszerben áramló levegő térfogatáramát, a légcsereszámot, és igény esetén egyes munkahelyeken a légmozgás sebességét is.

Ha veszélyes anyag is jelen van a munkahelyi levegőben, akkor a dolgozók expozícióját is vizsgálni kell. (Legalábbis célszerű.) Ez a veszélyes anyag expozíciós koncentrációjának meghatározását jelenti (pormérés ,légszennyezők koncentrációjának vizsgálata)

Miért szükséges?

Mivel a berendezés azért épült, hogy az expozíciót a lehető legalacsonyabb értéken tartsa, vagy ne érje el a megengedett értéket, ezért üzembe helyezés előtt ezzel a vizsgálattal igazolni lehet a berendezés megfelelő működését. Időszakos vizsgálatnál pedig azt, hogy a rendszer még mindig hatékonyan látja el a feladatát.