Rezgésmérés

Mit jelent a rezgésmérés?

A humán rezgésexpozíció vizsgálata összefoglaló megjelölés két területet takar. Egyrészt a kéz-karra, másrészt az egész testre ható rezgések vizsgálatát jelenti.
A kéz-kar rezgésexpozíció leggyakrabban a különféle kézben tartott eszközök használatának jellemzője. Ilyenek pl. a motoros láncfűrészek, különféle csiszológépek (egyenes és sarokcsiszolók), fúrógépek, vésőgépek, bontókalapácsok. Gyakori előfordulási területe az erdészeti tevékenység, az építőipar, faipar, fémipar.

Az egész testet terhelő expozíció egy rezgést végző felületről az azzal érintkező testrészre adódik át, pl. gépek, járművek ülésein, gépállványon, épületszerkezeten keresztül.

Rezgésmérés menete

A rezgésmérés során felmérjük a dolgozók napi tevékenységét, az egyes rezgésexpozíciót okozó berendezések használatával töltött időtartamot.
Méréssel meghatározzuk a rezgésterhelés szintjét, majd az expozíciós idő (a kitettség időtartama) figyelembevételével meghatározzuk a rezgésexpozíció szintjét.
A rezgésexpozíciót a 22/2005.(VI.24.)EüM rendeletben meghatározott határértékekkel összevetve meghatározzuk a szükséges teendőket.

A vizsgálatról készülő szakértői véleményben segítséget nyújtunk az expozíció mennyiségi és minőségi értékeléséhez, összefoglaljuk a szükséges teendőket, kérésére javaslatot teszünk az egyéni védőeszköz kiválasztására.