Klímaparaméterek vizsgálata

Ez a zárt terekben (munkahelyeken) a megengedett léghőmérséklet, effektív hőmérséklet, vagy korrigált effektív hőmérséklet értékeinek vizsgálatát jelenti.

Hogyan végezzük?

A vizsgálat módszerét a 2/2002.(II.8.)SZCSM-EüM rendelet 2. melléklete határozza meg, és eredményének jellemezni kell a dolgozó napi hőterhelését is. Ehhez felmérjük a dolgozó napi tevékenységét, a tevékenységek munkaterületeit, meghatározzuk a végzett munka nehézségi fokát. A helyszínen mérjük a munkahelyre jellemző száraz hőmérséklet, relatív nedvességtartalom, illetve légsebesség értékeit, amelyekből meghatározhatóak az értékelés paraméterei, az effektív, illetve korrigált effektív hőmérséklet. Mivel a vizsgálati eredménynek jellemezni kell a dolgozó napi tevékenységét, ezért ez teljes műszakos vizsgálatot jelent.

A klímajellemzők vizsgálata „melegüzemi”, vagy pl. hűtőházi (hideg munkahelyi) tevékenységek esetében minden évszakban aktuális probléma, de legtöbb munkahelyen kimondottan a nyári időszakra korlátozódik. Az elvégzett mérés eredményei alapján határozhatóak meg azok a munkakörök, ahol védőital biztosítása szükséges, munkaszervezési intézkedést kell tenni (pihenőidő), esetleg műszaki megoldással csökkenthető a hőterhelés.