Pormérés munkahelyi légtérmérés

Hol szükséges pormérést végezni?

Az ipari és szolgáltatási tevékenységek között gyakori, hogy a tevékenység során por képződik, vagy a dolgozónak poros környezetben kell a munkáját végeznie. Leggyakrabban szemcsés szerkezetű porok fordulnak (pl. a fapor), vagy fémek csiszolásakor a fémek pora.

Bizonyos esetekben a por kvarcot (kristályos szilícium-dioxidot) is tartalmazhat, amely tartós kitettség esetén egy súlyos foglalkozási megbetegedést (szilikózist) okozhat. Ennek előfordulása egyáltalán nem ritka, hiszen a kerámia iparban, az építőiparban, építőanyag gyártásban használt homok, kő, beton stb. vágása, kiporzása komoly kockázatot jelent.

A porok harmadik típusa a rostszerkezetű por. Ilyenek elsősorban az üvegszálak, azbesztszálak, illetve bizonyos textíliák rostjai, melyek előfordulhatnak többek között pl. az üvegszál/rost erősítésű műgyanta termékek gyártása, vagy az azbeszttartalmú szerkezetek bontása során. Ezen anyagoknak megengedett koncentrációját a 25/2000.(IX.30.) EüM-SzCsM rendelet határozza meg.

A vizsgálatról készülő szakértői véleményben segítséget nyújtunk az expozíció mennyiségi és minőségi értékeléséhez, összefoglaljuk a szükséges teendőket, illetve kérésére javaslatot teszünk az egyéni védőeszköz kiválasztására.